ванілін на кінчику чайної ложки або ванільний цукор
щіпка соли
Для верху:
1 склянка вишень без кісточок
5-6 невеликих яблук
3-4 ст. ложки сметани
цукор та кориця на смак
Примітка: Для запіканки можна використовувати будь-які ягоди або фрукти, а сир повинен бути однорідним, без крупинок і не дуже сухим. Інгредієнти розраховані для форми діаметром 18-22 см.
Спосіб приготування:
Манну крупу залийте теплою водою (близько 40°С), щоб вода покрила крупу, і залиште набухати на 40-60 хвилин.
Жовтки відокремте від білків.
Жовтки розітріть з половиною цукру до білої піни. Другу половину цукру розітріть з манкою, а потім змішайте з розтертими жовтками.
Сир розведіть 3/4 молока. Якщо сир абсолютно однорідний, просто гарненько змішайте його з молоком. В іншому випадку протріть розведений сир через сито 1-2 рази. Отримана сирнамаса повинна бути консистенції дуже густої сметани. Якщо потрібно, додайте більше молока.
Додайте підготовлений сир в жовтковий-манну масу, здобріть ваніліном, добре вимісіть.
Натріть цедру лимона в посуд з тістом, додайте лимонній сік, перемішайте.
Яєчні білки збийте з щіпкою солі в круту піну (невелика кількість солі робить стінки білкових пухирців більш еластичними та міцними), додайте в тісто, перемішуючи обережними рухами зверху вниз.
Додайте в масу крохмаль, ретельно, але обережно вимішайте.
Масу для запіканки вилийте в змащену маслом і посипану манною крупою роз’ємну форму.
Полийте поверхню запіканки сметаною, перемішаною з цукром. Вона збереже соковитість яблук і скріпить їх.
Поверх сметани не дуже густо розкладіть вишні.
Запікайте в розігрітій до 180°С духовці 40-50 хвилин. Якщо верх почне пригорати, прикрийте форму папером. Під форму поставте ємність з водою, щоб низ менше пригорав.
Дайте запіканці повністю охолонути, а вже потім вийміть з форми та наріжте на порції.Запіканка, що охолола, трохи осідає, але уникнути цього практично неможливо.