Примітка: інгредієнти розраховані для форми діаметром 22-24 см.
Спосіб приготування:
Збийте яйця з цукром до утворення пузирчастої маси.
Додайте в збиті яйця сметану і розтоплене вершкове масло, охолоджене до кімнатної температури. Гарненько перемішайте.
Поступово додайте борошно та соду, що погашена оцтом. Ретельно перемішуйте тісто після кожної порції борошна, щоб уникнути утворення грудочок. Тісто має бути консистенції густої сметани. Якщо воно буде рідким, корж, можливо, і пропечеться, але буде занадто вологим всередині. Дуже густе тісто складно буде викладати у форму.
Отримане тісто розділіть на дві рівні частини. До однієї частини додайте какао. Кількість какао залежить від ваших вподобань. Якщо ви хочете, щоб темні смужки були яскравіші, додайте від 2 до 3 ст. ложок какао. Для більш світлих смужок достатньо 3 ч. ложок порошку. Якщо ви додаєте багато какао, додайте також трохи борошна до світлого тіста, щоб вирівняти густину темної і світлої маси.
У центр змащеною маслом і посипаною борошном форми викладайте по черзі світле і темне тісто. Кількість тіста в кожній порції визначає товщину смужки в готовому виробі - чим більше тіста, тим товстіша смужка. Можна просто чергувати 2 ст. ложки світлого і 2 ст. ложки темного тіста, а для того, щоб смужки по краях коржа і в середині були приблизно однаковими, поступово зменшуйте кількість тіста в кожній порції. Отже, в самий центр форми покладіть 3-4 ст. ложки світлого тіста. У центр світлого тіста покладіть 3 ст. ложки темного тіста. Робіть це струшуючими, «клюючими» рухами, оскільки тісто доволі густе і міцно тримається за ложку. Далі йдуть 2,5 ст. ложки світлого тіста і т. д. Завершальна темна крапка в середині складатиметься з 1 ст. ложки тіста.
Поставте форму з тістом в нагріту до 160°С духовку і випікайте приблизно 1 годину. Не відкривайте духовку перші 20 хвилин. Готовність коржа перевіряйте дерев’яною паличкою.
Готовий корж злегка остудіть, не виймаючи з форми. Потім викладіть його на решітку або тканеву серветку для остаточного охолодження. Завдяки цьому у коржа не буде відсирівати низ.
Для глазурі закип’ятіть молоко з цукром, поваріть до розчинення цукру.
Додайте масло. Коли масло розпуститься, додайте какао, гарненько розмішайте і зніміть з вогню.
Глазур’ю, що злегка охолола, покрийте корж, що остигнув.
Коли глазур повністю охолоне, прикрасьте торт білими смужками з натертого на дрібній терці охолодженого білого шоколаду.
Примітка: корж можна розрізати на 2-3 частини і перемазати шари сметанним кремом, а потім покрити глазур’ю.