біля 100 мл (1/2 склянки) води кімнатної температури
Для начинки:
5-6 невеликих картоплин (500 г)
2 цибулини
70-100 г вершкового масла
мелений перець
сіль
Примітка: Сметану можна замінити практично будь-яким кисломолочним продуктом, алевареники з тіста на сметані виходять найніжнішими.
Спосіб приготування:
Картоплю очистіть, наріжте крупно і зваріть в підсоленій воді. Воду злийте, покладіть в каструлю половину вершкового масла і зробіть пюре.
Лук дрібно наріжте і обсмажте на олії до красивого рум’яного кольору.
Просійте борошно в миску і перемішайте її з сіллю.
Соду додайте в сметану і гарненько перемішайте.
Сметану з содою додайте в борошно, перемішайте і, постійно помішуючи і підливаючи воду, замісіть тісто середньої густини.
Гарненько вимісіть тісто і заверніть його хвилин на 15-20 в плівку або кульок, щоб тісто трохи вистоялося і не обвітрилося.
Картопляне пюре поперчіть, додайте в нього половину смаженої цибулі і добре все перемішайте.
Від готового тіста відріжте приблизно чверть, скачайте з цього шматка ковбаску завтовшки близько 3 см, яку наріжте на шматочки завтовшки біля 1,3 см. Решту тіста тримайте в плівці.
Розкачайте шматочки тіста в нетовсті кружечки. Заготовки з тіста тримайте під серветкою, щоб вони не пересихали.
На середину кружечка покладіть неповну чайну ложечку начинки.
Краї вареника ретельно заліпіть. При бажанні можна прикрасити край вареника «кіскою».
Вареники опустіть в киплячу підсолену воду, злегка перемішайте, щоб вони не прилипнули до дна, і варіть 2-3 хвилини після спливання.
Зварені вареники виймайте шумівкою і кладіть в миску з вершковим маслом, що залишилося. Посипте вареники смаженою цибулею, що залишилася, а при бажанні і шкварками з сала. Можна їсти вареники і зі сметаною.